+ KaJiaN SoSiaL +

LaWaTaN Ke BaNK NeGaRa MaLaYSia KT

| 20 October 2010
Assalamualaikum w.b.t.

Kembali bertemu di laman blog kelas kami yg serba berinformasi ttg kgiatan kelas kami spanjang kemasukan ke IPG ni, sedar x sedar dh akhir sem kan, exam lgi 2 week & next week insyallah ader study week lak. Tpi certain lecturer still ada kelas la, ader nk hbiskn silibus & ader nk bgi soalan2 latihan & others...Kali ni kitaorng nk citer ttg kgiatan kitaorng sekelas merangkumi laki & girls, he3x....

Aktiviti kitaorng kali ni ialah melawat Bank Negara Malaysia wilayah Timur di Kuala Terengganu. Sebenarnya lawatan ni adlh sbhgian dri silibus kitaorng utk subjek ekonomi di bawah bab wang & institusi kewangan. So lecturer kitaorng iaitu Puan Rosmani binti ali terlibat & dialah merancangkan lawatan ni. Kitaorng just wat kerja2 pengurusan yg simple sje, he3x...

Smua pelajar kelas kitaorng g sne & ditambh pula 3 lecturer pengiring iaitu Puan Rosmani, Cik Nurhjrah our tutor & pensyarah unit PSV. Puan Siti Rahimah iaitu lecturer Sejarah kitorng sbnarnya nk ikut gk tpi dia tlmbat bagi nama, so dia x ikut la, he3x... Pagi tu sblm pergi lawatan iaitu dlm pkul 11 pagi, kitaorng smpat adakan kelas ekonomi kejap, tapi sejam je iaitu pembentangan mngenai bank2 yg kitaorng telah kaji utk kerja kursus pendek subjek ekonomi tuh, he3x...kelas hbis dlm pkul 10 n lpas tu kitaorng pun btolak ke bus utk btolak ke BNM cawangan KT, smpai kt sne dlm pkul 11.15 or lbh2 gitu la, he3x...

Siap utk btolak !

Ok smua, pandang kamera, SMILE ! kata Cik Nurhijrah Zakaria, our beloved tutor.

Sempat lgi breakfast dlm bus time nk btolak ke bank negara tuh. Ni Syazrin ex-Ku sem lepas dgn pusparajan bkal KU sem depn, he3x...

Akhirnya tiba jugak ke destinasi kitaorng iaitu Bank Negara Malaysia cawangan Kuala Terengganu. Smpai dlm pkul 11.15 lbh2 gk la, he3x...smpai trus hepi sbb nk tgk cara cuit dibuat ntah2 diorg bgi duit ke, he3x..

Posing di retok (jejambat) nk melintas longkang dpn BNM KT tu, he3x...

Sempat lgi take a picture semua sekali, he3x... Smua smile jer, he3x...

Itu dia, langkahan YB IPG KDRI ke BNM KT diiringi oleh penyambut tetamu, he3x... Ada gaya tak..? YB ni namanya Dato' (ramai cucu bkn dato byk duit) Muhammad Iqbal Bin Zahanuddin, dia ni asalnya dri Pahang tpi bertanding parlimen Kuala Terengganu dari parti bebas berlambang duit, he3x...

Ni plak pegawai dari Jabatan Kbajikan Msyarakat dri Rumah Yayasan Pembasmi Kemiskinan, he3x... dri kiri R-Dob, Shamil Turbo, Akim x AF & geng2 keta kancil keicarmania, he3x...

Akhirnya tibalah di bangunan BNM, agak besar gk la bgnunan dia tpi staff xlah rmai sgt. Lgpn kt sni bkn simpan duit pun, dia just pejabar urusan niaga jer, klu ader duit pun sikit jer, kata pegawai bank tu duit rosak byk la, Org dtg berurusan d BNM utk tukar duit rosak, utk Check duit btul ke palsu n so on..

Ni dia our beloved tutor, Cik Nurhijrah Binti Zakaria & pensyarah dri unit PSV pn ader gk, he3x..

Maka taklimat & ceramah dri pegawai BNM pn bermula, kt bawah ni Encik Yahya, kiranya pegawai khidmat pelanggan la or pegawai bank rank tinggi coz dia tahu mcm2 ttg institusi kewangan ni. Dia ni org johor katanya, he3x... Beliau bagi ceramah bertajuk ksedaran wang. Macm2 isu dikupas & dialah penyampai taklimat plg lama antra 3 org penceramah tpi ceramah dia mmg byk sgt2 tips, he3x...

Antara topik yg dia kupas ialah Jenis2 wang, variasi wang malaysia, kaedah pemalsuan wang, cara mengenal wang palsu & sebagainya. Sambil2 tu kitaorng diberi lampu UV & kanta pembesar utk check sendiri duit msing2 yg ori ke tak. Walaupun berkongsi tpi tiap2 org dpt tgk sendiri la, he3x... Lgpn sblm tu kitaorng dh dberikn pamplet yg amt byk berkaitan dengan wang malaysia & pen cenderamata dri pihak BNM sndri, he3x...

Pastu kitaorng pn check la ttg ciri2 kselamtn yg ader kt wang kertas ni. Ternyata mmg ader, sbb klu xder tu maknanya duit palsu tau, he3x.... Duit RM50 ni bukn pihk BNM bgi tau tpi duit si Fahmi Ab Rasib, he3x... So jom kite sme2 check duit btul ke palsu ye, he3x..

Antara ciri2 kselamatn yg ader pd cuit RM50 ni ialah tulisan mikroteks, iaitu tulisan yg amat kecik & sush scanner or others nk detect & print sme mcm duit btul, that's why sush sbnarnya nk palsu duit 100% klu ader pun msih ader cacat cela tambh2 bkaitan dgn tulisan mikroteks ni. Klu korg tgk dkat2 (try view pic ni kt page laen) korng akn nmpk tulisan kcik sgt. Sbnarnya klu tgk mata kasar pun nmpk tpi klu tgk gune kanta pembesar lgi nmpk tau....

Gambar bwh ni lak. Kt sni pn ader tulisn mikroteks, he3x... Try tgk btul2 ader tulisan RM50 sbb duit ni RM50, klu not RM10 dia akn tulis RM10 la, jrg ader duit yg nilai 10 tpi tulis RM50, klu ader pun mybe silap cetak kot, he3x... Tpi duit2 silap cetak gini la rmai org cri tau, nk wat kenangan & simpanan diorg, he3x...

Ingt tak, stiap duit dia akn ader jaluran yg bsinar2 kt belakang dia. Klu korng nk tahu kt jaluran tu dia ader tulisan bersinar RM 50 dan juga BNM. Klu check gune kanta pasti korng akn nmpk tau. Sape2 ader kanta pembesar try check ek. Klu xder duit palsu la jwbnya, he3x..


Klu tgk gambar kt atas n kt bwh ni korang akn nmpk benda bsinar2 kt duit RM50 tu kan? Tu la ciri2 kselamtn yg ader pd duit RM50 kita, dia ader jalur2 kselamtn yg bsinar time kne lampu UV je, pastu petak2 kt tgh duit RM50 tu jugak akn bsinar dgn warna yang terang & berlainan jenis warna. Ada duit RM50 yg palsu warna dia klu kne bwh UV akn warna yg sme je, ku duit tulen wrna dia berlainan jenis, he3x..

Memang bes la & bnyk ilmu yg kitaorng dpt time g sne tau. X rugi nnt korang try la melawat ke BNM cwangan wilayah korng. BNM ader kt Trganu, Penang, Johor, KL, Sabah & Sarawak, dia ikut wilayah la, kt bwh ni gambar kitaorng ngah khusyuk dgr penceramah mmbentangkan hasil pembentangnnya, mmg fun & bpngetahuan.



Kt atas ni lak hukuman pd sape2 yg membuat, menyimpan duit palsu. Yang bersubahat pun kne gk tau, ni kelas2 akta yg dgunapakai la. Plg minimum pun penjara 10 thun, lama kot, mcm2 bleh blaku dlm masa 10 tahun tu, klu samb blaja dh dpt MA & PhD dh tau.Kt bwh ni Puan Rosmani lecturer Ekonomi kitaonrg ngah berbincang dgn En Yahya ttg isu2 matawang terkini.

Kt bwh ni mrupakan contoh2 wang rosak yang sah utk ditukar dengan duit baru. Klu ader sape2 yg simpan wang rosak, wang cacat bleh la tukar dgn BNM cawangan wilayah msing2 utk dptkn duit baru yg sme nilai. Tapi dia tgk gk kerosakan yg berlaku. Ada ciri2 keroasakan yg klu kite tukar dpt nilai penuh, ader sstgh ciri2 yg kite tukar just dpt nilai sparuh je dri nilai asal duit & ader gk duit yg rosak & conteng kterlaluan yg pihak BNM xleh bgi ganti rugi dh. Tu kne hati2 klu trima duit baki or duit ape2 dri someone ye, tgk & check dlu duit tuh btul ke palsu, sah diniaga or tidak.


Kt bwh ni contoh2 duit yg x sah nilai & klu dtukarkn pun pihak BNM xleh kasi nilai pape dah sbb dikira menghina YDPA ke-1 Tanah Melayu wktu tuh. Kes2 terpencil je gini....

Klu duit tu koyak mcm kt bwh ni, klu ditukar ke bank negara ianya masih diberikan nilai la. Mcm duit tu kite dapat dh terkoyak tpi masih lengkap lgi bahagian dia, trus je bwk ke BNM n BNM akan kasi duit kertas baru yg sme nilainya dgn yg koyak tuh.

Klu mcm duit terbakar, or dmakan anai2 or terpotong tpi still ader 1/2 hingga 2/3 bahagian duit tu, bayaran separuh dri nilai asal duit akan diberikan. Sebagai contoh klu duit RM 10 terkoyak & sebahagian yg tkoyak tu dh hilang, klu kite hntar BNM, diorg akan byar nilai separuh dri RM10 tu iaitu RM5 je. Klu jenis koyakan mcm gambar kt bwh ni, nilai yg dibayar kembali adlh sparuh je.

Klu duit yg tinggal scebis je mmg BNM xkan bayar langsung la, sbb dh xder nilai langsung dh. Lepas hbis encik Yahya bagi Ceramah ttg wang, kali ni tukar penceramah lak iaitu Encik Ilias dari AKPK lak. Agensi ni memberikn khidmat nasihat kpd pelanggan ttg masalah kewangan la. Kiranya pemudah cara pelanggan utk mendapatkn nasiht la.


Sambil2 bgi ceramah tu, Enck Ilias sempat lagi promote buku kluaran AKPK bertajuk Bijak Wang. Buku ni katanya bagus utk masa hadapan sbb kitoarng pn tmasuk korg smua akn bekerja gk kn. So bku ni akan jdi panduan kepada kita utk bagaimana kita menguruskan wang & hutang2 yg kite dh buat slama nih. Dia ada bwk dlm 10 bijik & yg hbis djual dlm 8 bijik je kot (broken malay), he3x..


Para pensyarah pengiring sedang khusyuk & terhibur mendengar penerangan ttg hutang & kaedah pengurusan kewangan dri Encik Ilias.

Smua Guru Pelatih pn khusyuk mendengar sbb nnt akn wat hutang gk time keje, stiap org mmg akn ader hutang wlaupun sdikit. Tambah2 keje kerajaan yg mkan gaji seciput nih. Memng akn hutang la..


Lepas hbis Encik Ilias bagi ceramah ttg AKPK iaitu agensi khidmat nasihat & kaunseling dri sudut pengurusan kewangan. Kini bertukar lgi penceramah iaitu Puan Norhanan pegawai dri BNM LINK. LINK ni macam penasihat & kaunseling kepada pelanggan BNM gk. Macam klu nak mintk CCRISS ke, mmg kne dtg sni. CCRISS ni mcm penyata kewangan kita la, dlm CCRISS ni ader mcm2, ader jnis2 hutang yg kite dh ade dgn smua bank lain, atau maklumat ttg sama ada kite ni muflis/bankrupt ataupun tidak.

Ha, lupe lak, LINK ni sbnarnya Laman Informasi Nasihat & Khidmat yag sepenuhnya di bawah Bank Negara Malaysia (BNM). Lebih kurang AKPK jugak la, tpi yg ni direct bwh BNM, n skadar bgi khidmat nasihat n selesaikan kes2 yg berat dn memerlukan siasatan. Kes2 biase pun ader tpi skit je la, x byk pun katanya.


Gambar atas Puan Norhanan sedang membrikan taklimat LINK BNM. Gambar kt bwh lak Cik Nurhijrah Binti Zakaria our beloved tutor ngah bagi sdikit cenderamata kepada Encik Yahya sebagai penghargaan kepada pihak BNM atas ksudian membeerikan taklimat berkenaan BNM kepada kitaorng. Maka dengan tu taklimat & lawatan ke BNM pun berakhirlah, he3x...Tpi lepas ni ader sesi bergambar kenang, kenangan lak, he3x...


Ok Smile smua, sedia utk bergambar ek, kt bwh ni lak Puan Rosmani dok berbincang dgn Encik Ilias ttg fungsi AKPK & bagaimana org awam nk dptkn khidmat AKPK nih.

Sebelum pergi menikmati sdikit juadah penutup, sempat lgi geng2 pmpuan salam dgn Puan Norhanan sbgai tnda ucapa slamat jalan.


Maka bergeraklah ke ruangan jamuan. Jamuan ni disediakan oleh pihak BNM sepenuhnya. Encik Yahya pun ader gk dok kt situ temankn kitoarng mkn n citer ttg2 isu2 smasa ttg kewangan kpd smua peserta taklimat BNM kali ni.


Ya, makan jgn x mkn ek, gambar bwh ni adalah gambar Ketua Unit (kanan) saudara Ahmad Shamil Bin Mohd Zaki dan rumetnya iaitu ex-Bendahari Sem 1/2009 iaitu saudara Aminnulhakim bin Abdul Isa.

At last stelah smua dh siap mkn, kitaorng pn bgerak la ke bwh nk amik gambar kenangan di hdapan BNM KT. Turun tangga x letih sgt sbb tmpat taklimat tdi just tingkat 3 jer, he3x...


So kitaorng pn bergambarla, he3x...dkat tangga dpn BNM tu smeentara tggu pakcik bus dtg amik. Puan Rosmani kata rehat2 dlu n amik2 gambar sbb pakcik drebar bus dok minum2 air lgi, he3x...So smpat la amik2 gambar kenangan jap dkat dpn BNM.



Bergambar bersama kon pun jadilah, sebab ape? sebab kon ni unik, sush nk jmpe, polis pn x pkai kon gni, he3x...si Ketua Unit sem nih, saudara Ahmad Shamil Bin Mohd Zaki.

Stelah tggu dlm 20 minit, bus pun dtg lam he3x...kitaorng pn bgerak ke bas n ready utk balik, he3x...

Terasa sedih lak nk tgglkn BNM ni, bes kot wat lawatan ke sni, dharapkn laen kali dpt dtg lgi ek,he3x...


Bergerak menuju ke bas & memandang BNM berlalu jauh dari pandangan mata, sedihnya nk tgglkn BNM, nnt kitaorng dtg lgi tau, tunggu yer...he3x..

Smua hepi & ader gk yg ngantok2 so ader la yg tertido dlm perjalnaan pulang tu, maklumla perut dh kenyang, he3x...pastu ekon dlm bus pun sjuk & nyaman, mmg tido best giler la.

Sempat gk rakam memori2 sepanjang perjalanan balik dgn bus ke IPG KDRI. Ader 1 scene tu makcik amik anak dia dri skolah. Mungkin x makcik gk coz nmpk mcm ibu muda je, tpi xtau la sbb pkai helmet kan. Tpi anak dia comey sgt, pkai kopiah lgi, he3x... Maybe bonda dia bru amik dri tadika tahfiz or skolah ngaji Al-Quran kot, he3x....berkopiah & duduk kt raga motor, he3x...comeynya...

Ha ni dia gambar2 kitaorng terlena, lgpn mmg letih gk la sbb dok dgr taklimat je, x bgerak2, ditambah badan letih, ekon bus sjuk & nyaman + perut yg ngah kenyang, he3x...

At last stelah 20 minit mengharungi perjalanan pualng, sampailah ke IPG KDRI n smua trun. Trun bus je trus rasa bahang, nasib baek x brape panas sbb suasana agk mendung la, he3x... Klu x memang penim kepada den ni, yela, dlm bus sjuk gile tpi bile kuar je panas lak.


itulah dia catatan indah kitaorng sewaktu melawat Bank Negara Malaysia cawangan wilayah timur di Kuala Terengganu. Nanti lain kali dtg lgi ek. he3x...

LAWATAN ILMIAH KE
BANK NEGARA MALAYSIA
WILAYAH TIMUR
KUALA TERENGGANU
20 OKTOBER 2010
RABU

2 komen:

Anonymous at: July 27, 2012 at 3:24 PM said...

boleh post your proposal lawatan ke bank tuh????

Anonymous at: February 19, 2014 at 1:16 AM said...

salam..boleh uploadkn proposal korang x?

Post a Comment

 

Copyright © 2010 .+ KaJiaN SoSiaL +