+ KaJiaN SoSiaL +

BBQ KS SeM 1/2011

| 14 February 2011
Assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera salam 1Malaysia semuanya yang sudi berkunjung ke teratak PISMP Kajian Sosial Semester 1 ambilan Januari 2011. Pada kali ini kami akan berkongsi mengenai suatu aktiviti yang kitaorng adakan baru2 ni. Aktiviti kitaorng ni ialah aktiviti membakar Ikan Pari (Tuk0), sosej dan juga daging beger ayam. Aktiviti ini diadakan di belakang blok kolej kediaman kitaorng, lgpun blok kitaorng blok plg ujung, so snang la nk wat ape2 party tmasuk party birthdy sesame kitoarng, he3x...

Ha, gambar di atas ni ialah gambar sos ikan bakar yang telah dibeli oleh shamil sbnarnya. Shamil baru balik dari kelantan lps trima anugerah berbntuk kewangan. Jadi shamil sponsor la belikan ikan pari kecik (tuko), sosej & dging beger ayam. So shamil dbantu fahmi telah menyiangkan ikan tuko tu sblm solat jumaat. Plan diorg lpas solat asar nnt bleh la nk bakar sbb lps solat jumaat nnt ader latihan action song di BK, so x smpat la nk bkar lpas solat jumaat, kne tggu lpas latihn action song bru bleh dbakar smuanya, BAKO JE.... kt atas tu sos ikan bakar tau, bukan sos bilis A.K.A Budu...

Sblm upcara pembakaran ikan tuko, sosej & dging beger bmula, shamil & fahmi telah menjelajah sekeliling blok kediaman utk mncri hotspot bagi program pembakaran makanan ni. Akhirnya jumpe gk ruang iaitu bsebelahan longkang dkat stor tilam. Longkang kecik je lgpn bukn ader pape dlm longkang, longkng mati, he3x...

Maka setelah hbis latihan action song di BK, maka bmulalah aktiviti bakar mmbakar kitaorng. Mula2 api & bara dihidupkan utk memudahkan pmbakaran. Nasib baek cuaca elok n angin pun x kuat sgt, klu x sush nk mmbakar mkanan kitong ni, he3x... Shamil dbantu fahmi telah berjaya menghidupkn bara api bagi upcara pmbakaran nih, maka barang makanan mentah telah disiapkn utk pmbkaran...

Ha, nmpk tak bara tempat kitaorng nk bakar dging beger ayam, sosej & plg best adlh ikan tuko (pari kecil)...


Maka slepas bara api itu benar2 membara, maka kitaorng pun start upcara pembakaran, bukn pmbakaran pmujaan tau, tpi pmbkaran makanan yg mlibatkn ikan tuko (pari kecil, sosej & dging beger ayam. Best woo.... Gambar di atas menunjukkan Amsyar ngah mmbakar makanan di atas para yang membara. Shamil, fahmi n others turut mmbantu bersama2, he3x..

amacam, nmpk best tak? diorg ngah bakar sosej & ikan pari yng telah dbelah dua, siap ader sos ikan bakar lagi tuh, rase ala2 berempah gitu, mmg best sgt tau, kecur air liur tgk ikan & sosej tu atas pemanggang, he3x..


Sebenarnya bukan geng laki KS sje yg tlibat dgn upcara pmbakaran dging beger ayam, sosej & ikan tuko (pari kecil) ni, CICI Tesl pun tlibat gk, nmpk tak dlm gambar kt bwh ni, dia pkai bju mlayu duduk paling kanan dlm gambar, kt tengah2 tu ADIB MISSLANI dari Johor mnkala paling kiri adlh si amsyar, ngah godek2 sosej & ikan pari bakar tu...


Gambar di atas ni menunjukkan adib misslani orng johor (kepong) tengah lumurkn sos ikan bakar pada ikan tuko (pari kecil) utk dibakar di atas pemanggang, amsyar menjadi penggodek ikan & sosej di atas pemanggang, CICI Tesl lak btindak mmbantu adib melumurkn ikan tuko (pari kecil) dgn sos ikan bakar, hbis dua botol sos ikan bakar malam tu... Amacam, best tak? Nampk bgitu mnyelerakan terutama tgk ikan pari bakar dbakar ats daun pisang, mmg best giler la, x try x tahu la, he3x..

Wah, besnya tgk sosej ni siap dbakar, fuh mmg bes sgt2, smpai skrg admin terasa kesedapan sosej bakar ni, he3x.. Dekat bawah ni lak ikan pari kecil (tuko) hampir 80% masak, memang best sgt2 tau, he3x... Nnt kitaorng nk anjurkn lagi la, mungkin geng laki PAI 3 pun nk ikut skali kot, he3x...


Weh fahmi, wat gapo minum sorg2 tuh, share la skit air kopi susu tuh, fahmi ngah minum kopi susu di tmpt upcara pmbakaran makanan, he3x... siap ader tikar lagi lapik utk mmudahkn kitaorng makan nnt. Tikar ni tikar Iqbal waktu kitoanrng gi Sekayu dulu, beli dkat Kuala Berang kot tikar nih, jrg2 bleh gi Kuala Berang tau, he3x... Sambil2 tu kitaorng sedang mengadakan upcara pmbakaran dging beger ayam lak, hee3x... lepas hbis bakar smua sosej & ikan tuko (pari kecil), ktiaorng pn start bakar dging beger lak, agak lama nk bkar dging beger nih, sbb tebal & sejuk dlm freezer kot, he3x...

Maka setelah kesmuanya siap dibakor, makanan yg lazat dari menyedapkn itu telah diatur untuk dihindangkan di atas tanah blapik pinggan polisterin & akhbar. Ader sosej bakar, ikan tuko (pari kecil) dan dging beger ayam yang lazat, he3x... Ader sos gk utk digunakan sebagai penyedap rasa jika makanan bakar tu dicicah dgn smua mknana, he3x... Iqbal pun dh wat air sunquick & sirap utk djadikn sbgai minuman, fuh mmg best giler la, hrap2 lpas ni Allah bgi kkuatan pd kitaorng utk anjurkn lagi....

Maka bkumpullah ramai2 ats tikar utk makan makanan yg sungguh mnyelerakan ini, ader ikan tuko (pari kecil) dibakar enak, sosej rangup beserta dging beger menyelerakan. Tidak ketinggalan geng PAI 3 dtg gk utk majlis makan2 ni, sje2 diadakan utk eratkn lagi ukhuwwah sesama geng sekelas, he3x... Harap2 dmasa depn ada lagi majlis bakar2 n makan2 spt ini diadakan, dgn aktiviti ni membuatkn kitaorng smkin erat ikatan psaudaraan x kira negeri & loghat ptuturan...he3x...
Wslm...



0 komen:

Post a Comment

 

Copyright © 2010 .+ KaJiaN SoSiaL +