+ KaJiaN SoSiaL +

GeRaI KS SeMPeNa KoNVo KPLi IPG KaDRi

| 02 June 2011
Assalamualaikum w.b.t, salm sejahtera dan salam 1Dunia buat kalian yang sudi berkunjung ke teratak PISMP Kajian Sosial Ambilan Januari 2011 ini. Semoga kalian semua sihat walafiat hendaknya. Bersyukurlah ke hadrat-Nya atas limpah kurnianya dengan kesihatan yang sungguh bermakna ini dalam kita sama-sama menempuh dugaan di dunia yang fana lagi mencabar. Bertemu kembali kita ye, sebenarnya blog ni tetap diupdate walaupun kitaorang dlm keadaan cuti, iaitu cuti akhir smester selama lebih kurang 3 minggu. Kepada semua guru pelatih, selamat bercuti ye, smoga smuanya selamat di sisi keluarga, insyallah. Isikan masa lapang anda dengan pelbagai aktiviti berfaedah terutama habiskan masa bersama keluarga. Inilah masanya kita bersama keluarga, sbb nanti bile kuliah dah bermula, kita akan kembali berjauhan dengan keluarga. Semoga kalian smua berbahagia di sana.

Pada kali ini kitaorng ingin berkongsi dengan kalian semua ttg aktiviti terbaru ktiaorng yg blangsung dlm cuti baru-baru ini. Aktiviti yang dimaksudkan ialah pembukaan gerai jualan sempena Majlis Konvokesyen KPLi yang bertempat di IPG KaDRI. Konvokesyen ini berlangsung pada 29 Mei 2011 baru-baru ini. Pembukaan gerai jualan ini bersempena untuk menambah dana bagi melaksanakan program khidmat bakti ataupun program kebajikan IPG KaDRI. Program kebajikan jangkamasa panjang ini bermula Julai 2011 dan acara kemuncaknya ialah pada Julai 2012 iaitu lawatan dan khidmat kebajikan di beberapa kampung islam di Kemboja. Tetapi program ini tidak dihadkan hanya kepada membantu penduduk miskin di Kemboja sahaja, tetapi bertujuan memungut dana bagi membantu mana-mana insan yang memerlukan terutama insan-insan yang terlibat dengan kecelakaan, kemalangan, bencana alam dan sebagainya. Inilah antara usaha dari pihak IPG KaDRI untuk memberikan khidmat bakti dan kebajikan kepada sesiapa sahaja yang memerlukan. Insyallah, matlamat untuk membantu penduduk miskin terutama penduduk islam di Kemboja menjadi kenyataan. Mungkin setelah selesai membantu penduduk kemboja, bolehlah beralih pula ke penduduk di selatan Thai, wilayah Aceh Merdeka dan sebagainya. Semoga ianya menjadi kenyataan, insyallah, Ammiinn...

Program pembukaan gerai jualan sempena konvokesyen ini telah dirancang dari awal dengan diadakan beberapa mesyuarat peringkat jawatankuasa atasan dan jawatankuasa bawahan. Antara yang terlibat ialah PISMP KS sem 1, PISMP PSV sem 1, PISMP KS 1 & 2 sem 3 dan juga abang dan kakak PISMP KS sem 5. Alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar dan kami berjaya menyediakan beberapa juadah yang enak untuk dipasarkan sewaktu konvokesyen itu. Antara menu jualan kami ialah Nasi2, jagung bakar, air nira, kerepek sira, bunga & cenderamata konvokesyen dan pelbagai lagi yang menarik lagi enak. Alhamdulillah dengan usaha semua dan pertolongan dariNya, jualan dapat berjalan dengan lancar. Jualan bermula seawal jam 7.00 pagi dan berakhir sekitar jam 1.00 tengahari. Antara pensyarah yang turut serta membantu ialah Puan Hajah Anisah, Puan Siti Rahimah, Cik Nurhijrah dan beberapa lagi pensyarah termasuk our beloved head of department of social studies, he3x....

Dari kiri Pusparajan, Akim, PaRaDoX dan pengarah program kita iaitu saudara Muhaimin. Sedang bersiap2 membakar jagung bakar kerana hadirin sudah tiba di perkarangan Dewan Al-Farabi IPG KaDRI. Nampak tak kat belakang pelanggan dah ramai yang datang, memang meriah la sbb banyak2 gerai yang dibuka, gerai kami satu-satunya gerai dari pihak IPG KaDRI. Gerai lain smua gerai dari orang luar, hehehe

Gambar atas, kelihatan Puan Hajah Anisah dan beberapa orang puterinya sedang berada di bahagian hadapan gerai, nampak tak banyaknya makanan jualan kitaorng, he3x... Alhamdulillah sambutan amat menggalakkan. Gambar bawah pula menunjukkan En Zaid, pensyarah Unit Kokurikulum sedang membeli beberapa jaudah makan pagi, beli jangan tak beli, hehehe


Disamping kitaorng sedang membakar jagung di atas pemanggang, kitaorng turut dibantu oleh anak Puan Siti Rahimah, Syasya dan juga teman seniaganya iaitu Kak Farah. Jagung2 ni pun kitaorng amik dari dia, dia jugak la yg ajar smua nih, ajar macam mana nak bakar, macam mana nak buat pemberus sos jagung dan macam2. Sehari sebelum jualan, kitaorng pergi jumpe dia di gerai dan belajar smua tuh, he3x... Gambar bawah mnunjukkan jagung yang sudah dikopek kulitnya dan bersedia untuk dibakar, amacam sedap tak? Ni adalah jagung manis, kalau tak disapu madu dan sos dia pun dah memang best, he3x..


Puan Hajah Anisah sedang menyusun produk jualan di gerai. Nampak tak, ada air nira, air mineral ustaz khairi dan juga air minuman yang dicampur air zamzam yang dikeluarkan oleh syarikat Ust Khairi di Pasir Mas, Kelantan. Gambar bawah menunjukkan dari kiri Puan Rosnah, pensyarah dari unit Kokurikulum, cik nurhijrah (tengah) yang sedang membeli 10 tongkol jagung mentah dan juga Puan Hajah Anisah di tepi sekali (kanan anda). Puan Hajah Anisah sedang mempromosikan produk jualan kami, he3x...


Ha, nampak tak gambar di atas, our beloved Ketua Jabatan Kajian Sosial. Beliau sedang menjengah gerai jualan kelolaan Jabatan Kajian Sosial. Encik nak beli bunga ke? tanya Muhaimin, pengarah projek, hehehe

Setelah selesai program konvokesyen di Dwan Al-Farabi, maka makin ramailah pelanggan yang datang, ada yang beli bunga, beli cenderamata, beli air pembasah tekak, beli jagung bakar pun ada. Ada sorang abang tu beli 7 tongkol jagung bakar. Kitoarng bajet dalam 100 tongkol dijual, tapi setelah ditolak beberapa tongkol jagung mentah yang tidak berapa elok dan juga yang tidak sempat dijual, jumlah dijual adalah dalam 70 tongkol semuanya, he3x... Termasuk yang dijual secara panggang, mentah dan juga panggang tanpa dibuang kulit/sarungnya.

Setelah selesai jualan, Puan Hajah Anisah dengan bantuan saudara Muhaimin, pengarah projek/program telah bersama-sama mengira keuntungan pada hari itu. Menurut Puan Hajah Anisah, keuntungan pada hari itu agak lumayan secara keseluruhannya. Alhamdulillah....

Bile dah selesai jualan, maka masih terdapat beberapa bahan jualan yang tidak sempat dijual sepenuhnya. Antarnya ialah jagung bakar, maka untuk mengelakkan pembaziran (membazir itu sahabat syaitan), maka kitaorng pun pakat2 ramai2 makan jagung tu smentara dia masih panas lagi, he3x... Alhamdulillah bile kitaorng rasa jagung tu, memang best la, tak rugi, he3x...

Setelah selesai berkemas barang-barang jualan, maka kittaorng pun balik la ke kediaman masing-masing, Kalau Hazwan PSV, dia trus balik rumah pasal rumah dia dgn IPG taklah jauh sangat, RM5 minyak motor je, he3x.... Kepada smua yang terlibat, diucapkn terima kasih bebanyak kerna banyak membantu dan menolong antara satu sama lain, semoga bertemu kembali di projek akan datang, insyallah, Amiin.....Wassalam....

GERAI JUALAN
JABATAN KAJIAN SOSIAL

SEMPENA KONVOKESYEN KPLI
IPG KaDRI 2011
29 MEI 2011

1 komen:

{ Anak Seni Waja } at: June 5, 2011 at 4:37 AM said...

oo.. mngata kat ak yer... hehe

Post a Comment

 

Copyright © 2010 .+ KaJiaN SoSiaL +